05 10

A3 business plan format

a3 business plan format

Een standaard ondernemingsplan maken in letters en cijfers is leuk voor de bank als je op zoek bent naar financiering. Maar als je dit document bijvoorbeeld voor voor jezelf opstelt, kun je op dit gebied nog veel meer doen om ervoor te zorgen dat het plan écht bij jou en je omgeving gaat leven. De sleutel volgens experts: visualiseer!

We leven in een tijd waarin een gemiddeld businessplan geen jaar meer volmaakt. Marktomstandigheden veranderen bijna dagelijks; het samenstellen van een ondernemingsplan moet dus eigenlijk een continu proces zijn. Visualiseren helpt daarbij enorm.

Business model canvas

Patrick van der Pijl ontwikkelde samen met een Zwitserse professor het Business Model Canvas. Bij dit model ga je in principe te werk als een professionele designer. Je gebruikt visuele tools, templates en canvassen om je huidige positie, de markt en jouw omgeving concreet in kaart te brengen.

Vul zo'n canvas bij voorkeur niet helemaal in je eentje in, maar doe dit in co-creatie met jouw hele team, partner of - indien relevant - je klant of opdrachtgever.

In 10 stappen aan de slag

  1. Download de ‘Business Model Challenge' en print deze uit op A3-formaat (of groter). Ook leuk: teken zelf een vergelijkbaar canvas op bijvoorbeeld een flipovervel. Hang deze aan de muur.
  2. Verzamel voldoende post-its en markers.
  3. Nodig jouw team, partner of klant uit voor een ‘Visueel Business Plan 2015’ – sessie.
  4. Breng eerst je huidige positie, de markt en de omgeving in kaart (startpunt bovenop de berg) met behulp van de post-its (niet op de poster zelf schrijven!).
  5. Welke bedreigingen en obstakels kom je tegen en welke kansen liggen er op je pad? (in het dal bij de rivier).
  6. Wat is jouw ambitie en visie voor de toekomst? Welke stappen moet je nemen om daar te komen? (de berg op richting het panorama restaurant).
  7. Zorg dat iedereen uit je team (of je partner of klant) input levert en achter de ingeslagen weg staat.
  8. Hang het visuele business plan voor 2015 op een zichtbare plek in je organisatie.
  9. Check bij elke strategische keuze die je de komende maanden maakt of het overeenkomt met het goedgekeurde visuele business plan voor 2015.
  10. Zijn er onverwachte ontwikkelingen? Is de markt veranderd? Dan doe je er verstandig aan om je visuele bedrijfsplan te herzien. Begin dan bij stap 2 en doorloop vervolgens weer stap 3 tot en met 10 om jouw plannen/visie te actualiseren.

Tip! Gratis PDF: ondernemingsplan in 10 stappen

Vind je het lastig om jouw businessidee goed op papier te krijgen? In deze gratis whitepaper (PDF) leggen wij uit hoe je in 10 stappen een goed bedrijfsplan maakt. Zo ga je goed voorbereid van start met je bedrijf.

Ook interessant voor jou

Een bedrijfsplan in 10 stappen
Updaten van je businessplan: wanneer relevant?
Bedrijf starten zonder ondernemingsplan: is dat handig?
Een concurrentieanalyse opstellen: 5 vragen en antwoorden
Voorbeeld nodig? Download hier gratis jouw voorbeeld ondernemersplan

Bijgewerkt op: 15-11-2016 Gepubliceerd op:

14-06-2014

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>